Obowiązek jazdy na zimówkach w Niemczech

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez sesik
    Bo mnie nie stać na zimówki.
    to chyba nawet nie to, wydaje mi się, że jest sporo takich pajaców co z wymianą opon czekają na pierwszy śnieg, jakby nie wierzyli, że w Polsce w listopadzie\grudniu to się czasem zdarza :lol:
    kumpel też mi mówił, że czeka, bo może nie spadnie alboco i w te 2 tygodnie przecież nie będzie niszczył zimówek, a jak już spadnie to te parę dni, zanim się dopcha do gumiarza to jakoś się przemęczy jak co roku
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• sesik
      RS
      • 2006
      • 2165

Zamieszczone przez szkoda
      Zamieszczone przez sesik
      Bo mnie nie stać na zimówki.
      to chyba nawet nie to, wydaje mi się, że jest sporo takich pajaców co z wymianą opon czekają na pierwszy śnieg, jakby nie wierzyli, że w Polsce w listopadzie\grudniu to się czasem zdarza :lol:
      kumpel też mi mówił, że czeka, bo może nie spadnie alboco i w te 2 tygodnie przecież nie będzie niszczył zimówek, a jak już spadnie to te parę dni, zanim się dopcha do gumiarza to jakoś się przemęczy jak co roku
      Wczoraj jak byłem w tesco na ursynowie koło 21:30 widziałem chyba ze 30 aut czekających w kolejce na wymianę opon. Przerażające jest to że wiele osób uważa że opona zimowa jest tylko na śnieg.
      Best ET = 13.666
      Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
      PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
      http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Zamieszczone przez sesik
        Wczoraj jak byłem w tesco na ursynowie koło 21:30 widziałem chyba ze 30 aut czekających w kolejce na wymianę opon.
        Bo trzeba miec dwa komplety kol, porzadny podnosnik, klucz i pompke, wtedy nie stoi sie w kolejce

Zamieszczone przez sesik
        Przerażające jest to że wiele osób uważa że opona zimowa jest tylko na śnieg.
        Tak w gruncie rzeczy jest - na asfalcie opona zimowa zachowuje sie gorzej niz letnia nawet w temperaturach okolo zera. Teksty o 7 st. Celcjusza ponizej ktorych guma w letnich oponach robi sie twarda jak stal sa wziete z materialow marketingowych firm oponiarskich i cytowane przez niezorientowanych dziennikarzy.

Komentarz

• kowal 2002
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 5161

A ja dziś ok. godz. 14 zaliczyłem przejazd przez Wa-wę, z salonu do firmy ( ok. 8 km ) nowiutkim Superb-em na letnich P7 225/17 :diabelski_usmiech. Zarąbista jazda :szeroki_usmiech . Do tej pory nie mogę dojść co mnie podkusiło...

Jak ktoś z premedytacją nie zmienił do tej pory opon na zimówki to powinien koniecznie odwiedzić lekarza "od głowy".

Zamieszczone przez t271828

Zamieszczone przez sesik
          Tak w gruncie rzeczy jest - na asfalcie opona zimowa zachowuje sie gorzej niz letnia nawet w temperaturach okolo zera. Teksty o 7 st. Celcjusza ponizej ktorych guma w letnich oponach robi sie twarda jak stal sa wziete z materialow marketingowych firm oponiarskich i cytowane przez niezorientowanych dziennikarzy.
          Chętnie użyczę Ci do testów nawet w temp. ok. 10 st. oba moje komplety 205/55/16 letnie Toyo Proxes T1R i zimowe UG7+. Jeśli uznasz, że letnie są w takich warunkach ( ok. 7-10 st. czasem mokro, czasem liście, błoto itd ) lepsze niż zimówki to Ci je podaruje ( mówię o letnich T1R ).
          Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
          Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, to dopiero miałes ciepło w kabinie....., zeby nie powiedziec upał :diabelski_usmiech
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez sesik
              Wczoraj jak byłem w tesco na ursynowie koło 21:30 widziałem chyba ze 30 aut czekających w kolejce na wymianę opon.
              Bo trzeba miec dwa komplety kol, porzadny podnosnik, klucz i pompke, wtedy nie stoi sie w kolejce

Zamieszczone przez sesik
              i co, będziesz zmieniał na letnie jak za chwilę skończy padać i drogi będą czarne :?: :lol:
              bo chyba do tego te mądrości prowadzą...
              czy tylko dotyczą pierwszego opadu, czy właściwie o co w tym chodzi :?: :szeroki_usmiech
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

piotrek_os, no nie powiem, było mocno niefajnie.
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

i co, będziesz zmieniał na letnie jak za chwilę skończy padać i drogi będą czarne :?: :lol:
                  czy tylko dotyczą pierwszego opadu, czy właściwie o co w tym chodzi :?: :szeroki_usmiech
                  Zmieniam tak zeby nie jezdzic w letnich oponach po sniegu. Zmieniam tylko raz, ale wybieram najlepszy tzn jak najpozniejszy moment. W tym roku szkola zmieniania na 1 listopada oznaczala prawie miesiac jazdy na zimowkach w naprawde wysokich temperaturach. Roznica w drodze hamowania rzedu kilku do prawie 10 metrow, to nie sa zarty.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zmieniam tak zeby nie jezdzic w letnich oponach po sniegu. Zmieniam tylko raz, ale wybieram najlepszy tzn jak najpozniejszy moment. W tym roku szkola zmieniania na 1 listopada oznaczala prawie miesiac jazdy na zimowkach w naprawde wysokich temperaturach. Roznica w drodze hamowania rzedu kilku do prawie 10 metrow, to nie sa zarty.

http://www.auto-swiat.pl/sites/www.a...a%20suchym.jpg
                    no właśnie, czyli Twoja zasada dotyczy tylko pierwszego opadu, co w zasadzie niewiele wnosi, pierwszy śnieg spadł (przynajmniej u mnie) już jakiś czas temu.
                    a na te pomiary to pewnie zwolennicy zmiany zależnej od temperatury wkleją inny obrazek
                    ja i tak jestem w kleszczach, bo w czasie zmiany opon i kiepsko już mi się jeździ na letnich i jeszcze kiepsko na zimowych
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• t271828
                      Elegance
                      • 2008
                      • 928

no właśnie, czyli Twoja zasada dotyczy tylko pierwszego opadu, co w zasadzie niewiele wnosi, pierwszy śnieg spadł (przynajmniej u mnie) już jakiś czas temu.
                      ja zmienilem tydzien temu, wczesniej sniegu (na drodze) nie bylo - tez przynajmniej u mnie

a na te pomiary to pewnie zwolennicy zmiany zależnej od temperatury wkleją inny obrazek
                      ja i tak jestem w kleszczach, bo w czasie zmiany opon i kiepsko już mi się jeździ na letnich i jeszcze kiepsko na zimowych
                      no wlasnie - sytuacja jest dosc zlozona i kierowcy powinni miec tego swiadomosc, a wszystkie gazety, radio itp. mowia tylko o pozytywach wczesnej wymiany opon.

Komentarz

• b707
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1272

Dzisiaj to w zasadzie jak ktoś stał w korku dłużej niż normalnie to mógł dziękować tym co jeżdżą na letnich.
                        Ja stałem na Wisłostradzie w kierunku Gdańska dwie godziny... Dlaczego? Bo "letnicy" zablokowali wiadukt na wysokości Wilsona... Kilka samochodów stało i/lub mieliło kołami w miejscu... ludzie na zimówkach parli do przodu a reszta jechała zjazdem z wisłostrady Sajgon był niesamowity bo dodatkowo na wiadukcie stał TIR który poległ na podjeździe... a na drugim pasie Felicja która padła.
                        Doskonale widać to tutaj... normalnie czarne kończy się przy trasie Toruńskiej..

Podobnie było z toruńska w kierunku zachodniego... ludzie padali na serpentynie przy Powązkach.

Drogowcy nie zawiedli:P 4 pługi stały ze mną w korku... Wiele innych widziałem jak śmigały ale parę minut po przejeździe wiatr nawiał nową warstwę:/

Co do opon to ja mam Letnie +całoroczne w których całoroczna to w zasadzie jest guma bo bieżnik mam jak w zimówkach. Jak na razie zero problemów z przyczepnością... W porównaniu do letnich na śniegu to niebo a ziemia.
                        jestem za obowiązkiem!
                        ALE jestem za tym by całoroczne traktować jako całoroczne.
                        Adam

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Obecnie na trasie AK pomiędzy ul.Mickiewicza a ul.Marymoncką właściwie leciuteńkie wzniesienie stoi zaparkowanych 9 TIRów i konkretnie blokują wszystkie 3 pasy a za nimi korek na maksa - ludzie wysiadają z autobusów i na piechotę idą.
                          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• sgasiorowski
                            Drive
                            • 2009
                            • 49

Zamieszczone przez Jac_ek
                            sgasiorowski, jakoś na siłę próbujesz dorobić trudności ;-), to jest proste dajesz przepis, że podczas opadów śniegu musisz mieć zimówki, tak jak w górach na niektórych drogach - łańcuchy. A jeśli nie ma śniegu to przez kalendarzowa zimę jest obowiązek jazdy na zimowych.

można też wprowadzić przepis tak jak jest np chyba w DE lub F, że możesz mieć 0.5 promila alkoholu we krwi - ale jak spowodujesz wypadek to odpowiadasz jak za jazdę po pijaku nawet jak będziesz miał 0.1.
                            Z oponami można zrobić tak że możesz jeździć na letnich ale jak się coś wydarzy to zwiększa Ci się karę za niedostosowanie opon do warunków pogodowych.. możliwości jest wiele i wcale nie muszą one oznaczać zwiększenia kosztów, a mogą zwiększyć bezpieczeństwo.

A skoro mówisz że 95% ludzi zmienia opony to dla nich i tak jest bez znaczenia ten przepis ;-), a pozostałe 5% zostanie przymuszone :twisted:, choć na razie tylko w DE?
                            Nie, ja nie próbuję na siłę ich dorobić, po prostu staram się spojrzeć na zagadnienie z innego, może dla niektórych sceptycznego punktu widzenia. Jestem po prostu bardzo podejrzliwy wobec prób ulepszania świata na siłę i ingerencji w życie ludzi przez urzędników i polityków. Wyznaję zasadę, że lepsze jest wrogiem dobrego. Wypadki były, są i będą i żadna ustawa tego nie zmieni. Moim zdaniem takie inicjatywy ustawodawcze w Germanii są objawem silnego lobbingu albo totalnej nudy ich rządu. Gdyby dyskusja o tych oponach odbywała się bez podtekstu politycznego to zapewne skończyłaby się na kilku rzeczowych postach i temat by umarł śmiercią naturalną ponieważ nie ma na tym forum osoby która byłaby z premedytacją popierała jazdę po śniegu zimą na letnich oponach - nie byłoby o co się spierać.

Mam nadzieję, że każdy rozumie to, że jeśli ktoś głosował 'NIE' to nie oznacza że popiera jazdę na letnich łysych oponach zimą.

Taki przepisy tylko w idealnym przypadku dla 95% nic nie zmieni, ale w praktyka może okazać się nieco inna. Zmusisz wszystkich do opon zimowych to część wypadków dzięki temu unikniemy to fakt, ale może się okazać, że dobra opona zwiększy skłonność do ryzyka i zwiększy ilość wypadków spowodowanych brawurą. Świata idealnego nie uda się stworzyć, tym bardziej nie stworzą go rządy za pomocą prawa. Trzeba po prostu trochę zaufać ludziom.

No i nie spierajmy się już więcej bo nie ma o co :-)

A tak na marginesie, trochę przymroziło i śniegu spadło i od razu średnia prędkość na obwodnicy trójmiasta spadała i to znacznie. Kierowcy sami zdejmują nogę z gazu, choć nie ma żadnego przepisu nakazującego ograniczenia prędkości. To jest dowód na to, że system działa dobrze bez takiego przepisu.

...wiem za dużo piszę, ale już tak mam :-)

Pozdrawiam
                            Sławek

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez sgasiorowski
                              Jestem po prostu bardzo podejrzliwy wobec prób ulepszania świata na siłę i ingerencji w życie ludzi przez urzędników i polityków. Wyznaję zasadę, że lepsze jest wrogiem dobrego
                              a ja jestem przeciwnikiem debili(to określenie medyczne- kto nie rozumie prosze posiłkowac się Wikipedią :wink: ) przez których muszę stać w korkach bo taki patafian nie może na swoich łysych letnich oponach podjechać pod nawet niewielkie wzniesienie
                              i powiem więcej-jestem za bezwzględnym egzekwowaniem tego typu przepisów
                              bo mój czas jest też cenny-ale tego wymieniane przez kolegę 5% społeczeństwa wogóle nie bierze pod uwagę
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

dziś będąc w sklepie widziałem zajebistą kolejkę do gumiarza - stało może z 10 samochodów i ludzie którzy się dowiadywali kto był pierwszy... paranoja - nie dziwne że wczoraj sparaliżowało ruch w warszawie, ale to nie śnieg i nie drogowcy, tylko tacy cfaniacy co oszczędzają bieżnik opony a zapominają że po 5-6 latach to i tak szmelc bez względu na grubość bieżnika.

Również dziś gadałem sobie z sąsiadem - w zeszłym roku miał zimą czołówkę - choć nie z jego winy i przy małej prędkości - to zimy już nie lubi i jeździ dwa razy wolniej bo wie że jak mu debil wyjedzie to nic się nie da zrobić.

Komentarz

• tryton
                                  Elegance
                                  • 2008
                                  • 935

nie dziwne że wczoraj sparaliżowało ruch w warszawie
                                  Nie tylko w Warszawie większość polski stanęła . Oczywiście wszyscy psioczą na drogowców a tu prawda jest taka że zima zaskoczyła tych wszystkich orłów którzy nie zmieniają opon . Najbardziej zima zaskoczyła inteligencje w tirach . To tiry sparaliżowały większość dróg , ciężarowe na letnich nie potrafiły podjechać pod minimalne wzniesienie ( oczywiście o czymś takim jak łańcuchy tirowcy nie słyszeli ) Powinni bezwzględnie wprowadzić obowiązek jazdy na zimowych . Poszedł bym dalej i wprowadził obowiązek wożenia łańcuchów w tirach .

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tryton, z tego co się orientuje to do ciężarowych nie opon zimowych :? :idea:

Komentarz

• sesik
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2165

Zamieszczone przez abstinent
                                      tryton, z tego co się orientuje to do ciężarowych nie opon zimowych :? :idea:

i jeszcze może http://www.sisou.com.pl/index.php?ac...klopedia&id=26
                                      Best ET = 13.666
                                      PerfectService by DGW

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

sesik, tak wywnioskowałem z wypowiedzi kierowców w tv

Ogólnie większość jak nie wszyscy jeżdżą na całorocznych chyba

Komentarz

• sesik
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 2165

sesik, tak wywnioskowałem z wypowiedzi kierowców w tv

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Firmom transportowym nie opłaca się inwestować forsy w opony letnie i zimowe do ciężarówek, kupują całoroczne i taki jest rezultat. Spadnie troszkę śniegu i lekkie wzniesienie to Mount Everest.
                                          Best ET = 13.666
                                          PerfectService by DGW

Komentarz

• tryton
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 935

I dlatego właśnie jak spadnie trochę śniegu to na drogach mamy klęskę . Wystarczy stojąc obok tira na światłach luknąć na jakich oponach jeżdzią większość ma łyse kapcie aż dziw że policja i ITD tego nie sprawdza . Powinni ładować takie mandaty żeby firmom transportowym opłacało się zmieniać oponki .

Komentarz

• abstinent
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 4842
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no tak, ale patrząc wstecz nie było aż takich problemów jak spadł śnieg :|
                                              a teraz 10cm spadnie i napierd..ją w mediach że koniec świata prawie(poniekąd tak jest)
                                              Firmy odpowiedzialne za drogi maja to w (__!__) ich kierowcy jeżdżą tam gdzie nie trzeba, pługi w powietrzu, i wiele innych...

Np na mojej ulicy, już dwa razy jechał pług od początku zimy, i co z tego jak przejedzie tak że ledwo jeden samochód się zmieści, i później są jaja jak jedzie ktoś z naprzeciwka , a jest albo z górki albo pod górkę więc ktoś ma zawsze gorzej później ruszyć
                                              Kiedyś jeździł taki starszy facet i dało się odśnieżyć normalnie, szeroko...

coś tu jest nie tak :?

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

a teraz 10cm spadnie i napierd..ją w mediach że koniec świata prawie(poniekąd tak jest)
                                                bo kiedyś nie było mediów ;-) a teraz newsa trzeba wyprodukować i sprzedać

Komentarz

• sesik
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2165

bo kiedyś nie było mediów ;-) a teraz newsa trzeba wyprodukować i sprzedać
                                                  Dzisiaj koło 12 na Jagielońskiej w wawie zasuwał pan Hummerem H2 z podpiętym do przodu pługiem i sam sobie odśnieżał drogę mknąc lewym pasem, gdzie większość jechała max 40 km/h :diabelski_usmiech
                                                  Swoją drogą to zauważyłem (pewnie hameryki nie odkryłem, ale denerwuje mnie to niesamowicie) mianowicie samochód jadący max 40 na odśnieżonej pięknej, czarnej drodze w 99% prowadzi kobieta bądź starszy pan w kapeluszu. :?
                                                  Best ET = 13.666
                                                  PerfectService by DGW

Komentarz

• std1984
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 40

Zmiana na opony zimowe powinna być jak OC.

Zamieszczone przez sesik
                                                    ianowicie samochód jadący max 40 na odśnieżonej pięknej, czarnej drodze w 99% prowadzi kobieta bądź starszy pan w kapeluszu. :?
                                                    Lub ja na semi slicku

W tym tygodniu jak się wykopię z roboty na bank oponki wjadą zimowe w końcu i upalanko na parkingach :twisted: Tak na razie oba padła czekają na lepsze czasy :diabelski_usmiech
                                                    ET 13.716 dieslem<= SPRZEDAM!!! & Mitsubishi Lancer Evolution X - Stage 3
                                                    www.kif.pl www.forum.kif.pl Oficjalny Portal i Forum dyskusyjne Magazynu KiF - Kulturystyka i Fitness od 1997 roku na rynku

Komentarz

Pracuję...